Bencés Bál Győrött - több mint három évtized után újra
1977-ben a Hungária, 1978-ban pedig a Sprint és a Continental együttesek fellépésével zárult le a győri bencés diákbálok sora, amely a legrangosabb és leginkább látogatott volt a győri középiskolák farsangi báljai közül. Felélesztve és átszervezve ezt a hagyományt kívánta folytatni az a nagyszerű kezdeményezés, amelyet a gimnázium igazgatója Tóth Konstantin atya és a Bencés Diákok Győri Egyesületének elnöke Molnár Zsolt indított el. Horváth Dori Tamás perjel atyának, az intézmény fenntartójának védnökségével és Barkó Ágoston tihanyi bencés atya és egy tucat győri bencés öregdiák szervezőmunkájának köszönhetően meg is valósulhatott ez a nagyszabású esemény. A tombolanyeremények nagy részét Péter Tamás, a BDGYE főtitkára gyűjtötte össze.
280 vendég jelent meg ezen az estén a gimnázium falai között, és osztozott abban az élményben, amit az "ünneplőbe öltözött" Alma Mater, a győri bencés közösség vendégszeretete, a Collegium Musicum Jaurinense fiúkórus műsora, a jó társaság, a zene, a tánc és a bőséges étel- és italkínálat nyújtott. A bál díszvendége Harangozó Bertalan győri bencés öregdiák, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője volt. A színvonalas programokkal tarkított bál házigazdája Antall István úr volt, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője. A nagyszerű zenét a soproni Galaxy Tánczenekar szolgáltatta kimagasló színvonalon (a világ 3. legjobb akusztikájú dísztermében - így mondta mindig a megboldogult Jáki Teodóz atya). A kulináris élményekről a perjelség konyhája gondoskodott.
A társaság különösen azért volt jónak mondható, mert teljesen arányosan voltak képviselve az egyes korosztályok: résztvettek 1950-es években végzett öregdiákok és feleségeik, illetve mintegy 80 főnyire rúgott azok száma, akik 1999 után végeztek. A bál iránti kimagasló érdeklődést tükrözte az is, hogy a Díszteremben, akármennyire is igyekezték "tömöríteni" az asztalokat a szervezők, csak mintegy 200 főnek jutott hely. A fiatalabbak pedig feldíszített osztálytermekben voltak leültetve.

Talán titkot nem árulok el azzal, ha megírom, hogy a szervezők, miután másnap dél körül végeztek a rendrakással, már elkezdték törni a fejüket a következő Győri Bencés Bál mikéntjén. A vendégkönyvbe is szép számú bejegyzés érkezett, és szóban meg e-mailben is kaptak jelzést a szervezők, mely szempontokat igyekeznek figyelembe venni.

Hálás köszönet a kimagasló szervezőmunkáért, a "házias" fogadtatásért!

Molnár Jenő (Gy/80)
Egy régi-új kezdeményezés: a Győri Bencés Bál
A Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium vezetése és a Bencés Diákok Győri Egyesülete 2013. január 26-án szombaton – új formában felelevenítve a régi híres győri bencés iskolai bálok hagyományát – rangos farsangi mulatságot rendez a győri bencés öregdiákoknak, a más bencés iskolák öregdiákjainak és a győri bencés közösség barátainak. A Bál védnöke Horváth Dori Tamás (Gy/66) perjel atya, a Szent Mór Bencés Perjelség elöljárója. A szerveződő Bál nem kíván konkurálni a más jellegű, magas eleganciájú budapesti Bencés Jótékonysági Bállal.

Egy ilyen szép, a győri Alma Materhez kötődő hagyományteremtő Bál ötlete már évekkel ezelőtt felmerült a szervezők fejében, és a városban élő öregdiákok részéről is mind erőteljesebben jelentkezett az igény egy helyi és családbarát költségű, kulturált és „bencésjellegű” szórakozási lehetőségre. A gimnázium Díszterme pedig 2012 nyarán megújult (festés, parkettalakkozás, új hangtechnika), továbbá az ötletgazdáknak akadtak segéderői is, így minden adva volt a Bál meghirdetéséhez. Az árak megszabásánál egyelőre pusztán azt tartottuk szem előtt, hogy felsőoktatási hallgató öregdiákoknak, nagycsaládos öregdiákoknak és alacsonyabb vagy átlagos keresetűeknek is megfizethető legyen:
így a már nem tanulóknak (dolgozók, nyugdíjasok) 7000 forintba, az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezőknek pedig 5000 forintba kerül a belépő.

A belépőjegyek ára pont lefedi a tervezett költségeket, vagyis a felkínált „szolgáltatást”: welcome drink, magyaros jellegű svédasztalos vacsora a helyi konyha specialitásaival (pörkölt és többféle hús körettel és salátával), egy kis édesség, éjfélkor forró bajor kolbász és hurka, korlátlan sör-és üdítőfogyasztás, élőzene, kulturális programok. A kulturális programok között szerepel a nyitótánc (egyik végzős osztályunk), a Collegium Musicum Jaurinense Régizene Egyesület vidám reneszánsz előadása korhű hangszerek segítségével, Hancz Patrik és Hancz Bianka díjnyertes táncosok bemutatója és néhány „jól befutott” öregdiákunk bemutatkozása. A tánczenét a soproni Galaxy Tánczenekar fogja szolgáltatni. A vacsora után a legmagasabb minőségű magyar kávéházlánc, a Café Frei néhány jófajta kávéjával élénkíthetik magukat a résztvevők, a mulatság alatt pedig Nobilis pálinkákat és borász öregdiáktársaink mindenféle jó nedűit lehet kóstolgatni. A belépő árába foglalt „korátlanul” fogyasztható sör pedig a győrzámolyi kézműves sörfőzdéből származik.
Az első (ezredforduló utáni) Győri Bencés Bálnak jótékonysági célja is van: tehetséges diákjaink konkrét külföldi (európai és észak-amerikai) színvonalas iskolákba történő kijutását lehet támogatni a tombola megvásárlásával. A tombolákra még várjuk nagylelkű öregdiáktársaink felajánlásait, illetve szívesen vesszük a Bál megszervezésének támogatását is!

Bál iskolai bál lesz, tehát a Díszterem mellett szépen feldíszített folyosók és tantermek is a mulatság és az eszem-iszom helyszínéül szolgálnak. Reményeink szerint ez nem csökkentetni fogja a Bál színvonalát, hanem a gimnázium öregdiákjainak egy kis nosztalgiázásra, régi szép emlékek felelevenítésére és jó beszélgetésekre ad alkalmat a hely és a „hely szelleme”. A háttérmunkát szintén fiatal öregdiákok végzik.

Szeretettel várunk tehát Mindnyájatokat az első új Győri Bencés Bálra, mely 2013. január 26-án 18.30-kor kezdődik. Jelentkezni az alábbi címen lehet, amíg van hely: gyoribencesbal@gmail.com vagy esetleg telefonon a +36-20-520-5766-os számon esti órákban.

Diáktársi üdvözlettel a szervezők:

Molnár Zsolt (Gy/85) a Bencés Diákok Győri Egyesületének elnöke Tóth Konstantin OSB (Ph/80) a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium igazgatója