A Győr TV Credo című katolikus hírműsorának 2015. március 9-i adásából
Program
17.00-ig
Nyitva a Szent Ignác templom: lehetőség elcsendesedésre, imádságra, emlékezésre
17.00
Kapunyitás – érkezés kizárólag a Gimnázium főkapuján keresztül
(a rendház zárva lesz)
18.00
Megnyitóbeszédek a Díszteremben:
Horváth Dori Tamás perjel úr, a Bál védnöke
Czepek Gábor államtitkár úr, a Bál díszvendége
Tóth Konstantin igazgató úr
A megnyitó műsort az első emeleti folyosón kivetítőn lehet követni.
18.20
A Collegium Musicum Jaurinense Régizene Egyesület műsora
(művészeti vezető: Kelemen Áron bencés tanár)
18.30
Asztali áldás, majd vacsora
19.45
Nyitótánc (Bölöni Barna győri bencés diák és Törőcsik Tímea)
20.00-23.30
Tánczene a Díszteremben – First Party Showband
(rövid szünet óránként)
Az est folyamán: tombolaárusítás 22.45-ig, fényképezősarok, „Bisztró” pannonhalmi apátsági borokkal és röviditalokkal és kávéval, Retro Dohányzó régi iskolai emlékekkel, 23 órától bencés emléktárgyak árusítása a kijáratnál
21.00-22.00
Németh Juci (Nemjuci) koncertje a Gimnázium pincéjében, a Rómer-2-teremben
23.15
Tombolahúzás a Díszteremben
A tombolahúzást az első emeleti folyosón kivetítőn lehet követni.
24.00
Disznótoros
00.30-02.30
Tánczene a Díszteremben – First Party Showband
cigányzene a Gimnázium pincéjében, a Rómer-2-teremben
02.30-03.00
Magyar nóták a Díszteremben
03.00
Kapuzárás
A Magyar Kurír beszámolója
Az újjáélesztett hagyomány keretében immár harmadik alkalommal rendezték meg a Győri Bencés Bált február 7-én. Az eseménynek ezúttal is a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium adott otthont a Bencés Nevelésért Alapítvány szervezésében.

A mulatság kezdetén a házigazda Horváth Dori Tamás OSB perjel és Tóth Konstantin OSB gimnáziumi igazgató köszöntötték a közel 400 bálozót, akik között az intézmény egykori diákjai mellett szép számmal képviseltették magukat a győri bencés iskolához, szerzetesközösséghez és templomhoz kötődő győriek is. A rendezvényen részt vettek a bencés atyák, a gimnázium tanárai és tanárnői, valamint olyan jelenlegi diákok, akik a szervezők munkáját segítették. Az est háziasszonya Mohácsi Szilvia a Magyar Televízió Aranymetszés című műsorának szerkesztő-műsorvezetője volt. Megnyitó beszédében Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, a győri bencés gimnázium öregdiákja, a bál díszvendége szeretettel emlékezett vissza az iskolában eltöltött négy esztendőre (1995-1999), valamint felhívta a figyelmet az Alma Materhez való kötődés és a megtartó emberi közösségek fontosságára.
Az eseményen nagy érdeklődésre számot tartó koncertet adott Németh Juci és zenekara. A díszteremben a jó hangulatot és a tánczenét a First Party Showband biztosította, valamint az éjféli vacsorát követően Greznár Zoltán és zenekara is muzsikált egészen kapuzárásig. A tombolajegyek árusításából összegyűlt összeget és adományokat a gimnázium oktató-nevelő munkájának segítségére – digitális táblák beszerzésére, illetve a pinnyédi sporttelep korszerűsítésére – fordítják.

A bencés bál rangos társadalmi eseménynek számított Győrben egészen a ’70-es évek végéig. A szervezők célja, hogy a Győri Bencés Bál ismét a város meghatározó kulturális eseménye és értékes találkozási alkalom legyen. A következő bált 2016. február 6-án, szombaton rendezik majd meg.

Borsodi Henrietta (Magyar Kurír)