A Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium vezetése és a Bencés Diákok Győri Egyesülete 2013. január 26-án szombaton – új formában felelevenítve a régi híres győri bencés iskolai bálok hagyományát – rangos farsangi mulatságot rendez a győri bencés öregdiákoknak, a más bencés iskolák öregdiákjainak és a győri bencés közösség barátainak. A Bál védnöke Horváth Dori Tamás (Gy/66) perjel atya, a Szent Mór Bencés Perjelség elöljárója. A szerveződő Bál nem kíván konkurálni a más jellegű, magas eleganciájú budapesti Bencés Jótékonysági Bállal.

Egy ilyen szép, a győri Alma Materhez kötődő hagyományteremtő Bál ötlete már évekkel ezelőtt felmerült a szervezők fejében, és a városban élő öregdiákok részéről is mind erőteljesebben jelentkezett az igény egy helyi és családbarát költségű, kulturált és „bencésjellegű” szórakozási lehetőségre. A gimnázium Díszterme pedig 2012 nyarán megújult (festés, parkettalakkozás, új hangtechnika), továbbá az ötletgazdáknak akadtak segéderői is, így minden adva volt a Bál meghirdetéséhez. Az árak megszabásánál egyelőre pusztán azt tartottuk szem előtt, hogy felsőoktatási hallgató öregdiákoknak, nagycsaládos öregdiákoknak és alacsonyabb vagy átlagos keresetűeknek is megfizethető legyen:
így a már nem tanulóknak (dolgozók, nyugdíjasok) 7000 forintba, az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezőknek pedig 5000 forintba kerül a belépő.

A belépőjegyek ára pont lefedi a tervezett költségeket, vagyis a felkínált „szolgáltatást”: welcome drink, magyaros jellegű svédasztalos vacsora a helyi konyha specialitásaival (pörkölt és többféle hús körettel és salátával), egy kis édesség, éjfélkor forró bajor kolbász és hurka, korlátlan sör-és üdítőfogyasztás, élőzene, kulturális programok. A kulturális programok között szerepel a nyitótánc (egyik végzős osztályunk), a Collegium Musicum Jaurinense Régizene Egyesület vidám reneszánsz előadása korhű hangszerek segítségével, Hancz Patrik és Hancz Bianka díjnyertes táncosok bemutatója és néhány „jól befutott” öregdiákunk bemutatkozása.

A tánczenét a soproni Galaxy Tánczenekar fogja szolgáltatni. A vacsora után a legmagasabb minőségű magyar kávéházlánc, a Café Frei néhány jófajta kávéjával élénkíthetik magukat a résztvevők, a mulatság alatt pedig Nobilis pálinkákat és borász öregdiáktársaink mindenféle jó nedűit lehet kóstolgatni. A belépő árába foglalt „korátlanul” fogyasztható sör pedig a győrzámolyi kézműves sörfőzdéből származik.

Az első (ezredforduló utáni) Győri Bencés Bálnak jótékonysági célja is van: tehetséges diákjaink konkrét külföldi (európai és észak-amerikai) színvonalas iskolákba történő kijutását lehet támogatni a tombola megvásárlásával. A tombolákra még várjuk nagylelkű öregdiáktársaink felajánlásait, illetve szívesen vesszük a Bál megszervezésének támogatását is!

Bál iskolai bál lesz, tehát a Díszterem mellett szépen feldíszített folyosók és tantermek is a mulatság és az eszem-iszom helyszínéül szolgálnak. Reményeink szerint ez nem csökkentetni fogja a Bál színvonalát, hanem a gimnázium öregdiákjainak egy kis nosztalgiázásra, régi szép emlékek felelevenítésére és jó beszélgetésekre ad alkalmat a hely és a „hely szelleme”. A háttérmunkát szintén fiatal öregdiákok végzik.

Szeretettel várunk tehát Mindnyájatokat az első új Győri Bencés Bálra, mely 2013. január 26-án 18.30-kor kezdődik. Jelentkezni az alábbi címen lehet, amíg van hely: gyoribencesbal@gmail.com vagy esetleg telefonon a +36-20-520-5766-os számon esti órákban.

Diáktársi üdvözlettel a szervezők: 

Molnár Zsolt (Gy/85)a Bencés Diákok Győri Egyesületének elnöke

Tóth Konstantin OSB (Ph/80)a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium igazgatója