1977-ben a Hungária, 1978-ban pedig a Sprint és a Continental együttesek fellépésével zárult le a győri bencés diákbálok sora, amely a legrangosabb és leginkább látogatott volt a győri középiskolák farsangi báljai közül. Felélesztve és átszervezve ezt a hagyományt kívánta folytatni az a nagyszerű kezdeményezés, amelyet a gimnázium igazgatója Tóth Konstantin atya és a Bencés Diákok Győri Egyesületének elnöke Molnár Zsolt indított el. Horváth Dori Tamás perjel atyának, az intézmény fenntartójának védnökségével és Barkó Ágoston tihanyi bencés atya és egy tucat győri bencés öregdiák szervezőmunkájának köszönhetően meg is valósulhatott ez a nagyszabású esemény. A tombolanyeremények nagy részét Péter Tamás, a BDGYE főtitkára gyűjtötte össze. 280 vendég jelent meg ezen az estén a gimnázium falai között, és osztozott abban az élményben, amit az „ünneplőbe öltözött” Alma Mater, a győri bencés közösség vendégszeretete, a Collegium Musicum Jaurinense fiúkórus műsora, a jó társaság, a zene, a tánc és a bőséges étel- és italkínálat nyújtott. A bál díszvendége Harangozó Bertalan győri bencés öregdiák, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője volt. A színvonalas programokkal tarkított bál házigazdája Antall István úr volt, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője. A nagyszerű zenét a soproni Galaxy Tánczenekar szolgáltatta kimagasló színvonalon (a világ 3. legjobb akusztikájú dísztermében – így mondta mindig a megboldogult Jáki Teodóz atya). A kulináris élményekről a perjelség konyhája gondoskodott.

A társaság különösen azért volt jónak mondható, mert teljesen arányosan voltak képviselve az egyes korosztályok: résztvettek 1950-es években végzett öregdiákok és feleségeik, illetve mintegy 80 főnyire rúgott azok száma, akik 1999 után végeztek. A bál iránti kimagasló érdeklődést tükrözte az is, hogy a Díszteremben, akármennyire is igyekezték „tömöríteni” az asztalokat a szervezők, csak mintegy 200 főnek jutott hely. A fiatalabbak pedig feldíszített osztálytermekben voltak leültetve.

Talán titkot nem árulok el azzal, ha megírom, hogy a szervezők, miután másnap dél körül végeztek a rendrakással, már elkezdték törni a fejüket a következő Győri Bencés Bál mikéntjén. A vendégkönyvbe is szép számú bejegyzés érkezett, és szóban meg e-mailben is kaptak jelzést a szervezők, mely szempontokat igyekeznek figyelembe venni.

Hálás köszönet a kimagasló szervezőmunkáért, a „házias” fogadtatásért!

Molnár Jenő (Gy/80)