Az újjáélesztett hagyomány keretében immár harmadik alkalommal rendezték meg a Győri Bencés Bált február 7-én. Az eseménynek ezúttal is a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium adott otthont a Bencés Nevelésért Alapítvány szervezésében.

A mulatság kezdetén a házigazda Horváth Dori Tamás OSB perjel és Tóth Konstantin OSB gimnáziumi igazgató köszöntötték a közel 400 bálozót, akik között az intézmény egykori diákjai mellett szép számmal képviseltették magukat a győri bencés iskolához, szerzetesközösséghez és templomhoz kötődő győriek is. A rendezvényen részt vettek a bencés atyák, a gimnázium tanárai és tanárnői, valamint olyan jelenlegi diákok, akik a szervezők munkáját segítették. Az est háziasszonya Mohácsi Szilvia a Magyar Televízió Aranymetszés című műsorának szerkesztő-műsorvezetője volt. Megnyitó beszédében Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, a győri bencés gimnázium öregdiákja, a bál díszvendége szeretettel emlékezett vissza az iskolában eltöltött négy esztendőre (1995-1999), valamint felhívta a figyelmet az Alma Materhez való kötődés és a megtartó emberi közösségek fontosságára.

Az eseményen nagy érdeklődésre számot tartó koncertet adott Németh Juci és zenekara. A díszteremben a jó hangulatot és a tánczenét a First Party Showband biztosította, valamint az éjféli vacsorát követően Greznár Zoltán és zenekara is muzsikált egészen kapuzárásig. A tombolajegyek árusításából összegyűlt összeget és adományokat a gimnázium oktató-nevelő munkájának segítségére – digitális táblák beszerzésére, illetve a pinnyédi sporttelep korszerűsítésére – fordítják.

A bencés bál rangos társadalmi eseménynek számított Győrben egészen a ’70-es évek végéig. A szervezők célja, hogy a Győri Bencés Bál ismét a város meghatározó kulturális eseménye és értékes találkozási alkalom legyen. A következő bált 2016. február 6-án, szombaton rendezik majd meg.

Borsodi Henrietta (Magyar Kurír)