Kedves Vendégeink! Bencés közösségünk nevében először is nagy tisztelettel köszöntöm a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr képviseletében megjelent Vargha Tamás államtitkár urat, Böröcz László országgyűlési képviselő urat, 2002-ben érettségizett öregdiákunkat, a Fidelitas országos elnökét, Dr. Fekete Dávid urat, Győr város alpolgármesterét! Szeretettel köszöntöm minden kedves barátunkat, támogatónkat; öregdiákjainkat, diákjaink szüleit, tanárainkat, minden kedves jelenlévőt!

A bencés jelző köt össze bennünket. Akik itt ma együtt vagyunk, valami módon kötődünk a bencés iskolához, bencés templomhoz, valamilyen bencés ügyhöz. A bencés valóban jelezni szeretne valamit, valami többletet szeretne hordozni. Ezt a többletet sajátos életstílusunkból, az imádság és munka harmóniájából merítjük. Istennek hála, hogy olyan bencés családunk, közösségünk lehet itt, ahol 21 és 90 év között élnek bencés atyák, testvérek. Külön kegyelem, hogy Oresztész atyával idén február 23-án megünnepelhetjük pappá szentelésének 65. évfordulóját: vasmisés lesz. Az iskola és kollégium életében kiemeltnek tartjuk, hogy minél több lehetőségük legyen a fiataloknak velünk imádkozni is: szerda esténként közös kompletórium van a kollégistáknak, reggelente szentmisére hívunk egy-egy évfolyamot – már amikor nincs szétdúlva a templom, aminek felújítása most is zajlik még, de reményeink szerint Húsvétra egy látványosabb szakasz elkészül.

Az iskola életében nagy jelentőségű esemény volt, hogy tavaly a Magyar Állam perjelségünknek adta oktatási célokra a Lloyd épületet. A megnövekedett diáklétszám és a mai kor oktatási követelményei miatt is állandó helyszűkével küzdöttünk. Ezzel a nagyon komoly támogatással, nagy lépést tehettünk előre. Köszönöm Szijjártó Miniszter Úrnak, hogy az ügy mellé állt és rekordidő alatt átfutott az ügy az állami hivatalokon. További felújítások is zajlanak az épületben, megújult az iskola földszintjén lévő természettudományos részleg, folyamatban van a rendház pincéjének átalakítása, hogy a mindennapi testnevelésben használható legyen. Zajlik az atyák barokk ebédlőjének restaurálása, a gyógyszertár freskóinak felújítása. Ugyanakkor nagyon jól tudjuk, hogy a külső megújulás fontos, de sokkal fontosabb egy belső megújulás, hogy lélekkel töltsük meg ezeket a falakat. Szeretném, ha hamarosan nálunk is megalakulhatna egy olyan lelki kör, akik vállalják, hogy lelkiekben is velünk vannak, hogy havonta legalább egyszer eljönnek velünk imádkozni, csatlakoznak adott időben végzett imádságainkhoz. Ez a lelki kör támogathatja a kereső fiatalokat, bátorítást adhat, hogy jobban és mélyebben éljük a világi elfoglaltságok között is a lelki életünket, hogy alkalmunk legyen egy-egy órát csendben Isten előtt lenni.

Kedves Vendégeink! Nagy öröm, hogy idén is ennyien együtt lehetünk és kívánom, hogy a bál hangulata, felszabadultsága, vidámsága kísérjen bennünket az év többi napján is! Isten hozott mindenkit!